Monday, March 3, 2014

Täna algas ametlikult Nordplus CREARE nädal, milles osaleb kolmest riigist kokku 36 keskkooliõpilast. Ingliskeelne nimi on tuletatud sõnadest loovus (creativity) ja taaskasutus (recycling).

Päeva alustasime aulas, kus direktor Villu Mengel tervitas külalisi Sikupilli Keskkooli nimel ning soovis, et osalised oleksid selle nädala jooksul üksteistele õpetajateks ning ka ise õpiksid üksteiselt. Seega õpetamine ei ole üksnes õpetajate, vaid ka õpilaste ülesanne.

Seejärel lugesid iga riigi õpetajad oma õpilaste nimed ette ning õpilased said taaskasutud paberi teemast inspireeritud nimesildid kaela.

Edasi tegime väikese ekskursiooni koolimajas. Raamatukogus olid välja pandud ka need Norra ja Islandi teemalised raamatud, mida meie koolist laenutada saab. Olles ringkäiguga tagasi aulas, aitas õpetajaabi Margit Orav õpilastel tutvumismängude abil omavahel paremini sotsialiseeruda.

Esimeseks päevaks olid planeeritud taaskasutuse töötoad, mida pidid läbi viima eri riikide õpilased ise. Norra õpilaste töötoas valmisid õpilaste usinate sõrmede vahel kaunid paberist pallid, islandlased tutvustasid origamit ning nende töötoa tulemusena valmisid hüppavad konnad, jänesed või laevukesed. Mõned kiiremad õpilased jõudsid lisaks neile teha ka paberist lilli või mõne muu eseme. Kuna tänased tegevused võtsid planeeritust kauem aega, siis eestlaste töötuba lükkus edasi. Ent ka meie õpilased tahavad külalistele ühe põneva eseme tegemist õpetada. Valminud töid esitleme reedel näituse avamisel.

Pidasime oluliseks õpetada välismaalastele ka eesti keelt, nii et nad oskaksid öelda: Palun! Aitäh! Palju õnne sünnipäevaks! Kuidas läheb? jne ning õpiksid hääldama ka meie täpitähtedega sõnu.

Keerulisemaks osutus nende jaoks sõna "tõotus" ning ka "palju õnne sünnipäevaks" vajas üle kordamist, et sõnad suupärasemaks muutuksid. Väga veidrana kõlas nende jaoks ka "öö".

Iga külaline sai eesti õpilastega ka palun ja aitäh/tänan vestlust praktiseerida, sest väliskülalised said eesti keelsete sõnade ja väljendite lehe, Tallinna vanalinna ja Tallinna linna kaardi ning Euroopa Liidu brošüüri, mis tutvustab koomiksi võtmes, kuidas oma isikuandmeid kaitsta. Euroopa Liidu esindusega tegime koostööd seetõttu, et Eestisse saabudes tulid Islandi ja Norra õpilased ühtlasi ka Euroopa liikmesriiki külla.

Päeva viimaseks ametlikuks tegevuseks oli giidiga (vägesid juhatas meie norra keele õpetaja Aile Tuuder, keda abistasid 10. klassi õpilased) jalutuskäik Tallinna vanalinnas. Kahjuks oli ilm sompus ning üsna jahe, seetõttu tegime kavandatust lühema ringkäigu, et osalejaid mitte ära külmetada. 

Kõige olulisemad sihtpunktid nägime siiski ära – Vabaduse väljak, Toompea, Nevski katedraal, Stenbocki maja, Toomkirik, muuseumina kasutusel olev Niguliste kirik, vaateplatvormid Tallinnale ning Raekojaplats. 



Loodame järgnevatel päevadel Põhjamaadest saabunud külalisi ka soojema ilmaga üllatada, sest välitegevusi jagub ka järgnevateks päevadeks.

No comments:

Post a Comment