Friday, March 7, 2014

Jalutuskäik männimetsas ja põnevad avastused Padise kloostris

Saame teada, mida metsas tähele panna
Neljapäeva hommikul suundusime Nordplus meeskonnaga Läänemaale, et tutvuda kohaliku eluoluga. Nõva looduskeskusesse saabudes jagati meid kahte rühma: eesti ja inglise keelt kõnelevaks rühmaks. Eesti rühm jäi Nõva looduskeskuse majja ning norra ja islandi õpilased juhatati metsarajale.

Giid rääkis välismaalaste rühmale kohalikust loodusest ja seal leiduvatest liikidest, keskkonna hoidmisest ning rääkis juurde lugusid oma kogemustest ja tähelepanekutest.

Eestikeelne rühm õppis metsahoidu ning tutvus, milline on palkmaja ehitamise protsess, praktilise tegevusena mõõdeti metsas puid ning täideti temaatilisi töölehti.

Järve kattis veel jää, aga mõrad olid sees
Pärast väikest metsaskäiku vahetasime eesti grupiga kohad – Eesti grupp liikus metsa ja välismaalaste grupp pääses majja sooja.

Giid tutvustas välismaalaste grupile kive (sh paekivi), näitas purgis säilitatavat rästikut ja nastikut ning pakkus võimalust kogeda, kuidas näevad maailma putukad (see oli väike luubitaoline ese, milles klaasiosa oli mitmetahuline nagu lihvitud vääriskivid). 

Seega putukad peaksid nägema kõike mitmekümnekordselt.

Nõva rannas
Edasi viis meid buss metsale lähemale, kus tegime umbes pooleteise kilomeetrise jalutuskäigu männimetsa värskes õhus. Metsaserval asuv rabajärv oli väga ilus.

Islandlased tõdesid, et neil selliseid metsi ei ole. Norras on metsasid küll, ent mitte tasast rannikuala. Jalutuskäigu lõpetuseks jõudsime kaunisse Nõva randa, kus soovijad said koos kaaslastega pilti teha ja demonstreeriti oma oskusi hundiratta tegemisel.

Looduskeskuse esindajad olid meile valmistanud ka lõkkeasemed, nii et soovijad said tomatit-kurki, leiba, sooje viinereid ning teed looduskaunil puhkealal nautida.
Lõunasöök Nõva looduses

Tagasiteel põikasime läbi Padiselt, kus asuvad vastakuti nii klooster kui ka mõisahoone. Kloostri varemetesse oli vaba sissepääs ning seal oli võimalus mööda treppe nii üles kui ka alla ronida, piiluda kõikvõimalikesse ruumidesse ning käia üleval tornis ära, kust avanes vaade ümbruskonnale.

Kloostris tiiru teinud Eesti ja välismaa õpilased tõdesid, et väga lahe koht ning et see on nende reisi tipphetk.


Padise kloostrit avastamas

No comments:

Post a Comment