Monday, December 29, 2014

Õuesõppe projekti kohtumine nr 5 - Hispaania, Algeciras 26.11.'14

Esimene hommik algab taas varakult, kell 9:00 oodatakse meid juba koolis. Kooli sisehoovis ootab meid esimesena kohaliku televisiooni võttegrupp, kes teeb projekti peamise juhi ja Norra kooli direktori Kenneth Ullaga väikese intervjuu. C.E.I.P. Pelayo on algkool ja nende õpilased on vanuses 6-12 a. Koolis õpib 75 õpilast ning nende jaoks on majas neli klassiruumi. Vahetundide ajal lubatakse lapsed sisehoovi mängima. Hoov on kaunistatud värviliste piltidega ning maha on joonistatud keksu hüppamise kastid ja muud põnevad vigurid. Hoovi värav suletakse koolipäeva alguses kell 9:00 ning avatakse jälle kell 14:00, kui lapsed koju lähevad. Edasi liigume koolimajja sisse. Seintel on laste tehtud kaunistused ja tervitused projektis osalevate riikide temaatikas. Suures saalis leiame plakatid, kuhu on lapsed kogunud iga riigi kohta huvitavat infot.

Huvitaval kombel on Eesti ja Islandi plakatid kõige suuremad – ju siis leidsid lapsed meie kohta enim uusi ja põnevaid teadmisi. Saalis ootab meid tervituskontsert, lapsed tantsivad meile flamenkot ja kõigile külalistele antakse kaela laste poolt meisterdatud nimesildid. Seejärel istume õpetajatega kokku ja vaatame iga riigi kooli ettekandeid sellest, milliseid õuesõppe tunde nad teinud on. Viimasel projektikohtumisel Tallinnas sai kokku lepitud, et läbi tuleb viia õuesõppe tunde matemaatikas ja kehalises kasvatuses. Näiteks Türgi õpilased tegid fotojahti erinevatele geomeetrilistele kujunditele koolimaja territooriumil. Radiaatori küljest leiti kuuenurgaline mutter, märgati suurt ristkülikut ukse ja akna kujul. Iga kooli õuesõppe tegevusi leiab rohkem Norra kooli kodulehel siit.

Pärast ettekandeid vaatame ja uudistame toimuvaid ainetunde. Kõige pisemad õpilased istuvad klassiruumis olevatel pehmetel mattidel ja õpivad projektis osalevate riikide lippe. Järgmises klassis õpivad lapsed matemaatika tunnis geomeetrilisi kujundeid, täpsemalt erinevaid prismasid. Töölehe järgi meisterdavad nad neid ka ise plastiliini-pallikestest ja hambatikkudest. Lapsed on kõik väga armsad ja räägivad meiega rõõmsasti inglise keeles. Kõigilt külalisõpetajatelt kogutakse ka autogrammid. Eesti õpetajate hulgast osutub laste seas täielikuks staariks Grete Lillepea. Grete pikad heledad juuksed meelitavad kõik väikesed tüdrukud parvena tema ümber. Temaga koos tehakse sõbrapilte, grupipilte ja teda pildistatakse veel niisamagi. Et ikka igal tüdrukutirtsul oleks oma mobiiltelefonis maailma kõige ilusamast õpetajast mitu-mitu pilti mälestuseks.

Lõunat sööme Huerta Grande keskuses. Ühe majakese hoovis on kooli õpilaste vanaemad püsti pannud suure vok-panni ning valmistavad meile kõigile paellat. Paella on Hispaania rahvuslik toit, mida tehakse põhiliselt riisist, juur- ja köögiviljadest, lihast (kana või mereannid) ja maitsestatakse safraniga. Meie paella tehakse mereandidega – krevetid, karbid, teod ning sinna sekka paprikat ja sidrunit. Maitseb väga hästi! Paella valmistamse ajal on õpilased ninapidi panni ääres ning uudistavad iga liigutust. Lisaks on neil töölehed paella toiteväärtuse kohta ning nad arvutavad selle koostisainete ja portsjonide kalorsust. Pärast lõunasööki on meil veidi aega leiba luusse lasta ning siis suundume flamenko õpituppa. Üks kooli õpetajatest näitab meile samm sammu haaval ette ja meie teeme järgi. Seda, kuidas me tantsime saate vaadata siit.

Pärast flamenko tantsimist on meil enne õhtusööki veidi aega ning otsustame minna otsima mõnda poekest, kus saaksime omale varuda suupäraseid näkse või muud huvitavat. Poekese küll leiame, kuid parasjagu on siesta aeg ja pood on kinni. Seejärel jalutame tagasi oma majakesse ja ootame ühist õhtusööki.

No comments:

Post a Comment