Monday, May 26, 2014

Piltjutustus Islandi nädalast

 
Islandi projektipartner, Flataskoli, võttis külalisi vastu väga sõbralikult. Sissepääsu ette oli valmistatud lipukestest ning tähtedest sõnad:"Comenius" ja "Welcome!" Selline vastuvõtt tekitas juba esimestel minutitel väga sooja emotsiooni.
  
Flataskolis õpivad koos 1.-7.klassid. Kooli minnakse 7-aastaselt. Sellised näevad välja kooli koridorid. Eraldi garderoobe pole, laste riided ripuvad koridori nagides. Lapsed jätavad oma välisjalanõud välisukse juurde (neid välisuksi on mitu, vastavalt klasside jaotusele), siseruumides käiakse sokkides. Nii klasside kui koridoride seinad on täis laste suuremaid ja väiksemaid kunstiteoseid, nii individuaalseid kui rühmatööna valminuid. Mitmekesiseid, huvitavaid ja arendavaid õppematerjale vaatab seintelt, akendelt, põrandatel ja lagedest vastu väga-väga palju.

 
Esimesel päeval saime tutvuda õuesõppetunniga, kus valmistati jäätist, mis ka kohe ära söödi:) Hea oli näha, et lapsed mitte ei teinud mingit õppetegevust lihtsalt õppimise pärast, vaid nad tegid läbi reaalse protsessi kuni tulemuseni (st. söögini antud tunnis). Lapsed istusid ringis õpetaja ümber, rohu peal maas sealsamas kooli õuealal. Ootasid vaikselt, mil õpetaja jagas neile materjalid kätte, niisamam rahulikult kuulati õpetaja juhendamist ning siis asutigi, igaüks ise omale jäätist tegema. Kogu tundi saatis lummav rahulikkus. Tunni lõpul, kui vastvalminud jäätis söödud, suunduti niisama rahulikult koolimajja tagasi järgmiste tegevuste juurde.

Kool asub väga erilises paigas, kohe kooli õuealaga piirneb üks Islandi laavaväljadest. Seal käiakse igapäevaselt turnimas, koobastes ukerdamas, jõe ääres jalutamas. Hetkekski polnud kuulda ei õpetajate keelde ega näha laste ulakusi.
 
Vaade kooli õuealale. Sporditegemise võimalused ning vaba aja sisustamise võimalused on piiritud. Märkasime kahte väiksemat jalgpalliväljakut, mis piirnes ühe suure ja tribüünidega jalgpalliplatsiga. Spordihall ja ujumisbassein pildile ei jäänud. Tõe huvides märgime ära, et 8.-12.klass asusid kohe üle õue paiknevas hoones.
 
Vaade Islandi pealinnale Reykjavikile kohaliku uhkeima ja ühtlasi Islandi suurima kiriku, Hallgrimskirkja (1945) vaatetornist. Nagu näha, on tegu üsna uue linnaga. Enamus maju ning tänavaplaanid on valminud peale teist maailmasõda. Reykjavik on sadamalinn, kus rannapromenaad piirneb merejoone ning sadamaalaga. Sadamast suunduvad igapäevaselt turistidele mõeldud ekskursioonid: vaalu vaatlema, lunnidega tutvust tegema.

Õpetajad said võimaluse õppida viltimist kooli käsitööõpetaja juhendamisel. Lambavilla, mida oli nii naturaalsetes kui värvitud toonides hakati viltima ümber sooja laavakivi. Hiljem saime näpud seebiseks ning voila, kaunis mälestusese Islandi kohtumisest oligi igal osalejal valmis ja kodu kaasa võtta.

Veel üks õuesõppe tund. Seekord oli teemaks geomeetria ja mõõtmine. Ka siin kulges kõik väga rahulikult, moodustatid väikesed meeskonnad, jagati mõõtematerjalid ja mapp ankeediga kätte ning tund võis alata. Mõõdeti nii jalgpalliväravaid, kooli välisust, kui muidki objekte kooli õuealal. Väike vihmasadu ei seganud kedagi. Õpilased ei pannud vihma tähelegi!

Koolimaja seinale olid tehtud fotod, kus näha iga projektipartneri lippu. Iga maa lipud olid valminud erinevatest materjalidest. Näiteks eesti lipu sinine toon saadi siniste haiglasusside kokkumonteerimisest:). Väga loov ja huvitav lähenemine. Taaskasutus oli samuti oluline märksõna selle tegevuse juures.
  
Üks pildike ka klassiruumist. Siin oleme kinni püüdnud hetke, kus Türgi õpetaja Nilgün kingib igale osalejariigile projekti särgi.


No comments:

Post a Comment