Monday, May 6, 2013

traditsioonid....

Pühapäeval jalutasimegi siis mäest ülesse, et siis jälle sealt alla jalutada. Ilm oli palav ning ilma veepudelita kuhugi minna on mõtetu. Tee mäest ülesse oli käänuline aga sedapuhku ka imelise vaatega. Jällegi oli aegajalt kuula paugutamisi. Sellega nad näitavad oma rõõmu, ning mida kõvem müra seda rõõmsamad nad on. Pühade eelsel reedel on nad väga rahulikud ja vaiksed, sest sel ajal nö Kristus löödi risti aga järgmistel päevadel tähistatakse seda, et ta jälle surnust üles tõusis. Igalpool kuuleb kohalikke üksteisele hüüdmas Kristos Anesti ( Kristus on ülesse tõusnud ) ning teisi vastamas Alithos Anesti ( jah,  tõesti on üles tõusnud).
Mäe tipus ootasime, preester pidas lühikese rituaali võeti seinalt maha Ema Maria ( Püha Maria ) ikoon ning Preester ees, vanem mees lauldes tema järgi ning tema järgi tulid mehed, kes kandsid ikooni. Nii alustati rongkäiku, mis kestab kolm päeva. Käiakse läbi kõik kodud, kui nemad on majast läbi käinud võivad kõik teised ka majja astuda ja paremaid palasid proovida. Sagimist oli palju, majad väikesed, temperatuurid kõrged, joogid kanged ( muidugi pakuti ka alkoholi vaba jooke) Enamasti olid küll palad igas majas samad. Aga iga pererahvas ootas, et nende juurde tullakse, et nad saaksid jagada seda rõõmu.


Eurospectrumiga seotud õpetaja kodus oli aga kõige rohkem sagimist. Kohe kui ikoon oli majst läbi käinud tormasid paljud kohe maja taha aeda kõike head ja paremat proovima. Siin majapidamises pakuti ka erinevat liha ( 6 kg lammast, valmistas tema abikaasa).

Plaanis oli 18-19.00 Firework display. Nagu ikka toimub siin kõik Kreeka aja järgi ja see ei ole kunagi täpne. Seega ka see üritus lükkus edasi. Kohatu tundub nagu ootamist on iga päev liigagi palju. Sellise eluga võiks harjuda, keegi ei kiirusta alati aega on. Asju võetakse pingevabalt ja rõõmsalt :)

Lällegi suure rõõmu ja väga valju müraga. Seekord vaatasime seda kõike katuselt. Vastasolevalt katuselt visati lõhkeainet tänavale, mille tükid aga põrkasid ka meieni üles tagasi. ( kui aus olla tundus see väga ohtlik, sest metalli sadas palju alla tagasi)

Endiselt käis ikoon majast majja, ööseks jäi see kirikusse ning esmaspäeval jätkus rongkäik ning kodude külastamised.

Jooksvalt pidid õpilased ka täitma iga päeva kohta küsimustikku ( töötasid gruppides) ning otsima kohalikelt ja giididetl vastuseid.

Esmaspäev algas jooksvõistlusega 3,5 km kust ka meie osa võtsime. Õnneks oli hommikul piisavalt tuult, seega jooksmine ei olnud nii jube sellise kuumusega. Aitas ka see, et tuli enamjaolt joosta allamäge sadamasse. Poiste arvestuses said esimesed kolm kohta muidugi Belgia sprodikooli poisid.

Tüdrukute arvestuses võitis pikike kreeka tüdruk, teise koha sai Taani õpetaja ning kolmandat kohta jagasid kõik teised.

Jätkus jällegi jalutamine mäest ülesse, selle saare teise küla vahel.
Külastasime ka Folkloori Muuseumi, tegelikult oli see vana kreeka maja kus oli näha mis moodi vanasti ( 18 saj.) elati. Elamises oli olemas riide tegemise masin, oliiviõli tegemiseks vahendid, samuti veini tegemise jaoks, jahu ja leiva tegemiseks kõik vajalikud asjad olid igas majapidamises.

Saadame päikest ka teile, meil on siis seda kuhjaga.
ps. poisid on põlenud, vähemalt nad nüüd teavad kui oluline on päikesekreemi peale panna! :)

(Vahepeal pidasid õpetajad kaks olulist koosolekut, ning õpilased tegelesid selle kohtumise suure ülesandega, milleks on kalendri valmistamine)





No comments:

Post a Comment