Wednesday, April 18, 2012

Tina

Esmaspäeva hilisõhtune saabumine Mo i Ranasse - pimedas aimatavad mäed, lennurada valgustavad tulukesed, lennuki peatumine otse terminaliukse ees. Juba lennukiaknast oli näha terminalis ootavaid võõrustajaid, kes olid ilmselt sama ootusärevad ja põnevil kui need 12 õpilast, kes kannatlikult lennukiukse avamist ootasid. Pikka juttu ei tehtud, kiire tutvus, kohver kaasa ja uude koju teele.

Teisipäeva hommikul olid kõik õpilased, vaatamata vähesele unele, kenasti tundide alguseks, st poole üheksaks kohal ja esimene projektinädala tööpäev võis alata.

Mo i Rana Polarsirkelen'i keskkooli direktori avakõne tõi välja selle projekti ühe peamistest eesmärkidest, või oleks õigem öelda tulemustest - iga projektis osaleja muutub selle nädala jooksul. Tundub kummaline,  ehk ohtlikki, kuid puhas tõde - kõik saavad enda kohta midagi uut teada. Absoluutselt igaüks avastab nädala jooksul, teistega suheldes ja üksteiselt õppides ka iseenda kohta midagi sellist, millest ta varem teadlik polnud... Erinevad projektitegevused on vaid vahendiks sel teekonnal.

Esimese päeva märksõnad: tutvumine ja tina

Tutvuti nii kooli kui üksteisega, õpiti natuke norra keelt, kuulati islandi keele (sarnast või hoopis erinevat?) kõla ja võrreldi omavahel islandi, norra ja eesti keeli. Nende kahe skandinaavia keele valguses tundus eesti keel olevat suisa teisest galaktikast pärit.

Lõunasöök ehk norra keeli lunsj omandas meie õpilastele harjumuspärasest hoopis teise tähenduse. Tuli kotist välja koukida oma võileivad, mis valmis tehtud hommikusöögi ajal peredes ja hakata neid ühise laua taga sööklas nosima. Päeva uus sõna - matpakke.

Peale kerget kehakinnitust asuti tegema tutvust esimese materjali - tinaga. Tegevuse eesmärk: tina ümbersulatamine ja kauniks objektiks (loe: ehteks) vormimine.

Kõik saab alguse ideest, seejärel paber, pliiats. Siis kujundi vormimine plastilliinist ja selle kipsi valamine. Teise lähenemisena võis soovitud kujundi ka kipsist väljatoksida. Tinasulatus toimis täpselt nii nagu me oleme seda teinud vanaaasta õhtutel: tinatükk kulpi, pliidil soojendada ja sulatada ja äärmise ettevaatlikkusega ettevalmistatud vormi valada. Voulaa! Me olemegi kunstnikud! Muuseas, algmaterjaline kasutati second hand poodidest kokkuostetud ja tükkideks lõhutud tinapeekreid, vaase, anumaid. Taaskasutus ja kunst! Recycling and art!

Homme ootab ees järmine metall - alumiinium. Homme lähme ka Raua-Roobertit otsima!

No comments:

Post a Comment